BIO OLAJOS MAGVAK, ASZALVÁNYOK
Jelentőség, hatások:
A chiamag nagyon gazdag tápanyagokban. Nagyon jó fehérjeforrás, gazdag omega-3 zsírsavakban és rostokban is. Ezeken kívül számos ásványi anyagot és vitamint, antioxidánst tartalmaz, amelyek tovább növelik az értékét. Számos pozitív egészségre gyakorolt hatást tulajdonítanak chiamagnak, például hozzájárulhat az egészséges idegrendszer működéséhez, támogathatja a szív- és érrendszert és az emésztésre is jó hatással van. Ezen kívül, mivel igen alacsony a szénhidrát és magas a rosttartalma, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Napi 15 g-nál nem javasolt többet fogyasztanunk chiamagból, mert túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő.
Felhasználás:
A chiamagnak nagyon erős a vízmegkötő-képessége, így a tömege tízszeresére is képes megduzzadni. Ezáltal gélt képez, ami alkalmas a tojás helyettesítésére tészták, sütemények, vagdaltak készítésekor.
A chiamagból készült puding egyre elterjedtebb, hiszen számos módon variálható, kedvünk szerint ízesíthető. Többféle sütemény is készíthető belőle. A kis fekete magok viszont belekeverhetők turmixokba, smoothie-kba, levesekbe, kásákba, müzliszeletekbe, kenyerekbe, péksüteményekbe.
Összetevők: chia mag fekete*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1832 kJ / 444 kcal |
Zsír: | 31,1 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 3,8 g |
Szénhidrát: | 4,5 g |
- amelyből cukor: | 0,8 g |
Fehérje: | 21,2 g |
Só: | 0,03 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Napi bevitel maximuma: 15 g.
Származási ország: Paraguay.
3.200 Ft / kg
Pörkölt héjas, az idei termésből.
Kimérve kapható.
Felhasználás:
A mazsola képes feldobni a legegyszerűbb kelt tésztákat is, karácsonyi vagy más ünnepi fogásokat. A hétköznapokban fogyaszthatjuk müzliben, gyümölcssalátában, kásában, energiaszeletben, kekszben, de akár joghurtba is keverhetjük.
Nem csak édességeket, de salátákat is különlegesebbé tehetünk pár szem mazsolával.
Összetevők: mazsola*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1252 kJ / 299 kcal |
Zsír: | 0,5 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,06 g |
Szénhidrát: | 75,5 g |
- amelyből cukor: | 59,2 g |
Fehérje: | 3,1 g |
Só: | 0,03 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Üzbegisztán.
Felhasználás:
A mazsola képes feldobni a legegyszerűbb kelt tésztákat is, karácsonyi vagy más ünnepi fogásokat. A hétköznapokban fogyaszthatjuk müzliben, gyümölcssalátában, kásában, energiaszeletben, kekszben, de akár joghurtba is keverhetjük.
Nem csak édességeket, de salátákat is különlegesebbé tehetünk pár szem mazsolával.
Összetevők: mazsola*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
A szőlőt megszárítják majd géppel és kézzel megtisztítják. Hogy ne ragadjanak össze a szemek, vékony olajréteggel bevonják őket. A folyamat végén kiszerelik.
A mazsola mint aszalt szőlő, a szőlő értékes tulajdonságait hordozza, koncentrált formában. Ősi kultúrnövényünk, mely fontos helyet érdemel étrendünkben. Édesítésre az egyik legtermészetesebb anyag, amit használhatunk.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1252 kJ / 299 kcal |
Zsír: | 0,5 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,06 g |
Szénhidrát: | 75,5 g |
- amelyből cukor: | 59,2 g |
Fehérje: | 3,1 g |
Só: | 0,03 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Üzbegisztán.
Összetevők: nyers kókuszchips*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Jelentőség, hatások: A kókusz (a legtöbb gyümölccsel ellentétben) elsősorban nem szénhidrátból, hanem zsírból áll. Zsírsavösszetétele főleg telített zsírsavakat tartalmaz, ám ezek többsége úgynevezett közepes láncú zsírsav. Ezek könnyen emészthetőek, gyorsan energiát tudunk nyerni belőlük és nem ingerlik az epehólyagot. A kókuszban jelentős mennyiségű rost található, amelyek segítik az emésztést, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumtartalma figyelemreméltó. Ezen kívül tartalmaz vasat, kalciumot, ám vitamintartalma nem kimondottan jelentős.
Felhasználás: A kókuszchipset elsősorban édességekhez, süteményekhez használhatjuk. Müzlibe, kásába is keverhetjük vagy távol-keleti ételek készítéséhez is szükség lehet rá.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 2477 kJ / 589 Kcal |
Zsír: | 47 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 41,7 g |
Szénhidrát: | 43,8 g |
- amelyből cukrok: | 0 g |
Fehérje: | 4,5 g |
Só: | 0 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Sri Lanka
Felhasználása:
A mustármagot őrölve használhatjuk fűszerként vagy ki is csíráztathatjuk és néhány napos hajtását salátával, köret részeként vagy szendvicsre halmozva fogyaszthatjuk.
Összetevők: mustármag*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 2126 kJ / 508 kcal |
Zsír: | 36,2 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 2,0 g |
Szénhidrát: | 28,1 g |
- amelyből cukor: | 6,8 g |
Fehérje: | 26,1 g |
Só: | 0,032 g |
Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8 400 kJ/2 000 kcal).
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Származási ország: India
Felhasználás:
A kókuszreszeléket leginkább sütemények, krémek, fagylaltok készítéséhez használjuk, de különlegesebb mártások vagy salátaöntetek ízesítője is lehet.
Összetevők: kókuszreszelék*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 2761 kJ / 660 kcal |
Zsír: | 63,3 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 54,8 g |
Szénhidrát: | 6,4 g |
- amelyből cukor: | 6,4 g |
Rost: | 20 g |
Fehérje: | 6,2 g |
Só: | 0,08 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Fülöp-szigetek