Sók, sóhelyettesítők
Jelentőség, hatások:
A sörélesztőpehely energiatartalmának csaknem felét a fehérje adja, amely jó minőségű, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Kis mennyiségben tartalmaz zsírt és még ennél is kevesebb cukrot. B-vitaminokban (főleg B12-vitamonban) kifejezetten gazdag, az ásványi anyagok közül pedig cink- és szeléntartalma kiemelendő.
Felhasználás:
A sörélesztőpelyhet elsősorban ízesítésre használjuk. Természetesen, mindenféle fűszerezés nélkül kissé parmezánsajtra emlékeztető íze miatt széleskörben használható tészták, levesek, mástások, házi kenyerek és péksütemények, kekszek, saláták készítéséhez, megbolondításához. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, finom krémet kapunk, amelyet pirítóssal tálalhatunk.
Összetevők: sörélesztőpehely*, búzaliszt*, tengeri só
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1434 kJ / 342 kcal |
Zsír: |
6 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
1 g |
Szénhidrát: |
32 g |
- amelyből cukor: |
3 g |
Fehérje: |
28 g |
Só: |
1 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Származási ország: Németország.
Jelentőség, hatás:
A konyhasóhoz hasonlóan főleg nátrium-kloridból áll, de ezen kívül tartalmaz számos más ásványi anyagot is. A színét a vas-szulfidnak, különleges ízét és illatát pedig a kén tartalmú vegyületeknek köszönheti.
Felhasználás:
Kénes íze miatt kiválóan alkalmas a tojás ízének helyettesítésére. A dél-ázsiai konyha jellegzetes ételeihez remekül illik mint például a raita, de a tofuhoz és az avokádóhoz is.
Összetevők: Himalaya fekete só (Kala Namak)
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 0 kJ / 0 kcal |
Zsír: | 0 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0 g |
Szénhidrát: | 0 g |
- amelyből cukor: | 0 g |
Rost: | 0 g |
Fehérje: | 0 g |
Só: | 92,8 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Pakisztán.