GLUTÉNMENTES
Összetevők: víz, tápióka liszt, növényi rost (bambusz), szezámmagliszt, gesztenyeliszt, növényi olaj (kókusz), útifűmag héj, étkezési só, térfogatnövelőszer: nátrium-karbonátok (szódabikarbóna)
Adalékanyag mentes! Szójamentes!
Átlagos tápérték 100g termékben | |
Energia | 722 kJ / 173 kcal |
Zsír | 4,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 3,4 g |
Szénhidrát | 22 g |
amelyből cukrok | 0 g |
Rost | 19 g |
Fehérje | 2,8 g |
Só | 1,9 g |
Összetevők: víz, kölesliszt, tápióka liszt, növényi olaj (kókusz), növényi rost, útifűmaghéj, étkezési só, térfogatnövelő szer (nátrium-karbonátok)
Adalékanyag mentes! Szójamentes!
Tápanyagtartalom 100g termékben | |
Energia | 1033 kJ / 245 Kcal. |
Zsír | 3,2g |
amelyből telített | 1,9g |
Szénhidrát | 46g |
amelyből cukrok | 0,6g |
Rost | 5,2g |
Fehérje | 5,7g |
Só | 1,7g |
Összetevők: bambuszrost
Jelentőség, hatások: A bambusz többféle rostot tartalmaz, köztük cellulózt, hemicellulózt és lignint. Ezek nagy mennyiségű vizet kötnek meg és fokozzák a bélmozgást. Növelik a teltségérzetet, így kevesebb étel elfogyasztása után is jóllakottnak érezhetjük magunkat.
Felhasználás: A bambuszrostot fogyaszthatjuk magában, folyadékban elkeverve vagy ételekhez is adhatjuk, például kásákhoz, kenyerekhez, süteményekhez. Felnőtteknek naponta maximum egy púpozott evőkanállal (kb. 10g) ajánlott. Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem!
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
752 kJ / 188 kcal |
Zsír: |
0,3 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0 g |
Szénhidrát: |
0,1 g |
- amelyből cukor: |
0,1 g |
Fehérje: |
0,2 g |
Rost: |
99 g |
Só |
0 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Németország
Összetevők: tápiókakeményítő
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1516 kJ / 356 kcal |
Zsír: | 0,1 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,03 g |
Szénhidrát: | 88,4 g |
- amelyből cukor: | 0 g |
Fehérje: | 0,56 g |
Só: | 0,03 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Thaiföld.
Elkészítés: Öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy növényi tejjel és hagyjuk állni 5-10 percig. Ízlés szerint fogyaszthatjuk édesen vagy sósan, ízesíthetjük karobporral, fahéjjal, gyümölcsökkel, zöldségekkel.
Sűrítésre is használható.
Összetevők: köles*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból.
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1588 kJ / 383 kcal |
Zsír: | 1,3 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,03 g |
Szénhidrát: | 84,2 g |
- amelyből cukor: | 0,15 g |
Fehérje: | 7,8 g |
Só: | 0,01 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Magyarország
Összetevők: inaktív szárított élesztő
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1370 kJ / 327 kcal |
Zsír: | 5 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,7 g |
Szénhidrát: | 9 g |
- amelyből cukor: | 8 g |
Fehérje: | 49 g |
Só: | 0,5 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Franciaország.
Jelentőség, hatások:
A földimandulalisztnek igen magas a zsírtartalma, zsírsavösszetétele pedig kedvező. Rosttartalma is jelentős, amelynek nagy részét a rezisztens keményítő adja.
A földimandula liszt könnyebben emészthető, így annak is ajánlott, akinek más gluténmentes lisztek problémát okoznak (pl. kókuszliszt).
Felhasználás:
A földimandula-lisztet használhatjuk önmagában vagy más gluténemntes lisztekkel keverve. Kicsit édeskés, mogyoróra emlékeztető íze lehetővé teszi, hogy kevesebb cukorral készítsük el a süteményeinket. Az íze miatt a vegán hamburgerpogácsákkal is jól harmonizál.
Panírozáshoz is használható.
Összetevők: földi mandula
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 2080 kJ / 497 kcal |
Zsír: | 24,9 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 5,0 g |
Szénhidrát: | 63,6 g |
- amelyből cukor: | 21,8 g |
Fehérje: | 4,6 g |
Só: | 0,05 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Spanyolország.
Felhasználás: Alapos mosás után kétszeres mennyiségű forró vízben főzzük kb. 15 percig.
Fogyasztható köretként, kásaként, salátához adva és desszertek alapanyaga is lehet. Mivel alapjában véve semleges az íze, édesen és sósan is elkészíthető.
Összetevők: quinoa
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1645 kJ / 392 kcal |
Zsír: | 6,9 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,2 g |
Szénhidrát: | 63,9 g |
- amelyből cukor: | 1,5 g |
Fehérje: | 15 g |
Só: | 0,05 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Egyesült Királyság
Elkészítés: Öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy növényi tejjel és hagyjuk állni 5-10 percig. Ízlés szerint fogyaszthatjuk édesen vagy sósan, ízesíthetjük karobporral, fahéjjal, gyümölcsökkel, zöldségekkel.
Sűrítésre is használható.
Összetevők: rizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1485 kJ / 350 kcal |
Zsír: | 0,6 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,1 g |
Szénhidrát: | 78 g |
- amelyből cukor: | 0,3 g |
Fehérje: | 7,4 g |
Só: | 0,08 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Magyarország
Összetevők: zabpehely
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1639 kJ / 388 kcal |
Zsír: | 7 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,1 g |
Szénhidrát: | 69 g |
- amelyből cukor: | 0,5 g |
Fehérje: | 10 g |
Só: | 0,003 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Egyesült Királyság.
Felhasználás:
A kukoricadara széleskörűen felhasználható. Semleges íze miatt édesen és sósan is fogyasztható.
Készülhet belőle kása, puliszka, polenta, pizzatészta, desszert, levesbetét és panírozáshoz, töltelékek készítéséhez is használható.
Összetevők: kukorica*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1334 kJ / 319 kcal |
Zsír: | 3 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,27 g |
Szénhidrát: | 75,5 g |
- amelyből cukor: | 5 g |
Rost: | 6,3 g |
Fehérje: | 6,5 g |
Só: | 0,0009 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Szlovákia.
Felhasználás:
Leggyakrabban kásaként fogyasztják és szinte mindenkinek megvan a saját legkedveltebb, leggyorsabb, legegyszerűbb, legkevesebb mosatlannal járó módszere és ízesítése. Egy adag kb. 25-30g zabpehelynek felel meg, amit másfél-kétszeres mennyiségű vízben vagy növényi tejben 5-10 perc alatt folyamatos kevergetés mellett készre főzünk. A másik legegyszerűbb módszer, ha éjszakára beáztatjuk ugyanennyi folyadékban és reggel átmelegítjük. Az ízesítésnek csak a képzeletünk szabhat határt, elkészíthető édesen, sósan, aszalt vagy friss gyümölccsel, kókuszchipsszel, karob porral, de natúran is fogyasztható.
A zabpelyhet gyakran használják még sütemények, kekszek készítéséhez, de beáztatva fasírtba, töltelékekbe is keverhető és panírozásra is alkalmas.
Összetevők: zabpehely*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1558 kJ / 368 Kcal |
Zsír: | 6,24 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,96 g |
Szénhidrát: | 61,2 g |
- amelyből cukrok: | 1,3 g |
Rost: | 8,1 g |
Fehérje: | 12,7 g |
Só: | 0,02 g |
Származási ország: Németország.
Jelentőség, hatások:
A quinoa fehérjetartalma magas és ezek aminosav összetétele is kedvező, gazdag esszenciális aminosavakban, mint a metionin, lizin és cisztin.
A rostok jótékonyan hatnak a bélműködésre, segítenek legyőzni a székrekedéses panaszokat.
A quinoa gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint.
Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak, fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, illetve migrénes és emésztési panaszos betegeknek is érdemes beillesztenie a quinoát az étrendjükbe. Mivel a quinoa nem tartalmaz glutént, a gluténmentes diétában is van helye.
Felhasználás: Alapos mosás után kétszeres mennyiségű forró vízben főzzük kb. 15 percig.
Fogyasztható köretként, kásaként, salátához adva és desszertek alapanyaga is lehet. Mivel alapjában véve semleges az íze, édesen és sósan is elkészíthető.
Összetevők: quinoa*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1557 kJ / 368 kcal |
Zsír: |
6,1 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
1,6 g |
Szénhidrát: |
64,2 g |
- amelyből cukor: |
0 g |
Fehérje: |
14,1 g |
Só: |
0,01 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Bolívia.
Elkészítés: Öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy növényi tejjel és hagyjuk állni 5-10 percig. Ízlés szerint fogyaszthatjuk édesen vagy sósan, ízesíthetjük karobporral, fahéjjal, gyümölcsökkel, zöldségekkel.
Sűrítésre is használható.
Összetevők: hajdina*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból.
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1425 kJ / 340 kcal |
Zsír: | 1,7 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,3 g |
Szénhidrát: | 71 g |
- amelyből cukor: | 0,4 g |
Fehérje: | 9,1 g |
Só: | 0,005 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Magyarország
Felhasználás:
A kókuszliszt széleskörben felhasználható, például sütemények, kekszek, kenyerek készítéséhez, de annak, aki még nem használta, érdemes óvatosan bánni vele, mert a kókuszliszt képes meglepetéseket okozni.
A kókuszlisztnek kifejezetten jó a vízmegkötő képessége, vagyis nagyon kis mennyiség a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségű folyadékot köt meg. Ezt érdemes figyelembe venni a folyadékok kimérésénél, illetve az elkészült termékek is valamivel szárazabbak lesznek, ugyanezen oknál fogva. Ez a hatás kivédhető, ha a kókuszlisztet valamilyen magliszttel összekeverve használjuk.
A csomósodás elkerülése érdekében érdemes a kókuszlisztet alaposan átszitálni felhasználás előtt.
Összetevők: kókuszliszt*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1313 kJ / 313 kcal |
Zsír: | 16,7 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 15,26 g |
Szénhidrát: | 21,5 g |
- amelyből cukor: | 15,5 g |
Fehérje: | 19,4 g |
Só: | 0,06 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Fülöp-szigetek.
Felhasználás:
A magas keményítőtartalma miatt zöldbanánlisztből átlagosan 25-30%-kal kevesebbet is elegendő használnunk, mint búzalisztből. Szinte bármilyen receptben helyettesíthető a finomliszt zöldbanánliszttel és az ízétől sem kell tartani, mert nincs banáníze, inkább kellemes, kissé maglisztekre emlékeztető.
Összetevők: zöldbanán-liszt
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1545 kJ / 350 kcal |
Zsír: | 0,5 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0 g |
Szénhidrát: | 80,1 g |
- amelyből cukor: | 0,8 g |
Fehérje: | 2,0 g |
Só: | 0,0 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Kolumbia.
Felhasználás:
A kókuszliszt széleskörben felhasználható, például sütemények, kekszek, kenyerek készítéséhez, de annak, aki még nem használta, érdemes óvatosan bánni vele, mert a kókuszliszt képes meglepetéseket okozni.
A kókuszlisztnek kifejezetten jó a vízmegkötő képessége, vagyis nagyon kis mennyiség a megszokottnál jóval nagyobb mennyiségű folyadékot köt meg. Ezt érdemes figyelembe venni a folyadékok kimérésénél, illetve az elkészült termékek is valamivel szárazabbak lesznek, ugyanezen oknál fogva. Ez a hatás kivédhető, ha a kókuszlisztet valamilyen magliszttel összekeverve használjuk.
A csomósodás elkerülése érdekében érdemes a kókuszlisztet alaposan átszitálni felhasználás előtt.
Összetevők: kókuszliszt*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1313 kJ / 313 kcal |
Zsír: | 16,7 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 15,26 g |
Szénhidrát: | 21,5 g |
- amelyből cukor: | 15,5 g |
Fehérje: | 19,4 g |
Só: | 0,06 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Fülöp-szigetek
Felhasználás:
A sörélesztőpelyhet elsősorban ízesítésre használjuk. Természetesen, mindenféle fűszerezés nélkül kissé parmezánsajtra emlékeztető íze miatt széleskörben használható tészták, levesek, mástások, házi kenyerek és péksütemények, kekszek, saláták készítéséhez, megbolondításához. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, finom krémet kapunk, amelyet pirítóssal tálalhatunk.
Összetevők: inaktív szárított élesztő
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1370 kJ / 327 kcal |
Zsír: | 5 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,7 g |
Szénhidrát: | 9 g |
- amelyből cukor: | 8 g |
Fehérje: | 49 g |
Só: | 0,5 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Franciaország.
Elkészítés: Öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy növényi tejjel és hagyjuk állni 5-10 percig. Ízlés szerint fogyaszthatjuk édesen vagy sósan, ízesíthetjük karobporral, fahéjjal, gyümölcsökkel, zöldségekkel.
Sűrítésre is használható.
Összetevők: zab*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Átlagos tápérték (100 g-ban):
Energiaérték: | 1551 kJ / 368 kcal |
Zsír: | 6,24 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,96 g |
Szénhidrát: | 61,2 g |
- amelyből cukor: | 1,3 g |
Fehérje: | 12,7 g |
Só: | 0,017 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Magyarország
Jelentőség, hatások
A quinoa fehérjetartalma magas és ezek aminosav összetétele is kedvező, gazdag esszenciális aminosavakban, mint a metionin, lizin és cisztin.
A rostok jótékonyan hatnak a bélműködésre, segítenek legyőzni a székrekedéses panaszokat.
A quinoa gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint.
Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak, fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, illetve migrénes és emésztési panaszos betegeknek is érdemes beillesztenie a quinoát az étrendjükbe. Mivel a quinoa nem tartalmaz glutént, a gluténmentes diétában is van helye.
Felhasználás:
Fogyaszthatjuk müzlibe keverve vagy készíthetünk belőle süteményt, kekszet, energiaszeletet.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1597 kJ / 378 kcal |
Zsír: | 4,7 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,8 g |
Szénhidrát: | 71,6 g |
- amelyből cukor: | 1,4 g |
Fehérje: | 9,9 g |
Só: | 0 ,01g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Németország