Vitaminok, étrendkiegészítők
Kiszerelés: 400-420g biofol tasak (1 heti adag) ; 200-220g biofol tasak
Eltarthatóság: 7-10 nap
Felhasználása:
Naponta 5-10 gramm (kb. 1-2 csapott teáskanál) mennyiségben javasolt. Üdítőitalokban, turmixokban elkeverve vagy akár péksüteményekhez, süteményekhez adva is felhasználható.
Édes ízű.
Összetevők: cikória inulin
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 884 kJ / 218 kcal |
Zsír: | 0 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0 g |
Szénhidrát: | 12 g |
- amelyből cukor: | 12 g |
Rost: | 85 g |
Fehérje: | 0 g |
Só: | 0 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Belgium.
Felhasználás:
Az útifű maghéj többféleképpen fogyasztható. Lehet önmagában, egy nagy pohár folyadékban elkeverve, vagy ételhez (krémek, töltött, rakott ételek, levesek, főzelékek stb.) adva, akár kenyérbe vagy péksüteménybe sütve is. A rostok épségét a hő nem befolyásolja.
Vízmegkötő képessége miatt kitűnő állományjavító lehet, például gyümölcs- és zöldségpépek szilárdításához használható (pl. rétes készítésekor a töltelékhez keverhető).
Adagolása több tényező függvénye, például az is meghatározza, milyen célból fogyasztjuk. Általánosságban 1-3 teáskanál mennyiség javasolt. Akár folyamatosan is fogyasztható, de érdemes szakember véleményét kikérni erről.
Összetevők: útifű maghéj
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 146 kJ / 35 Kcal |
Zsír: | 1 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,2 g |
Szénhidrát: | 3,6 g |
- amelyből cukrok: | 0 g |
Rost: | 82 g |
Fehérje: | 2,8 g |
Só: | 0,14 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: India.
Összetevők: L-aszkorbinsav
Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése. Mindennapi étkezésünkkel kell pótolnunk, mert szervezetünk nem képes előállítani. A C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, mivel vízoldékony vitamin, ezért folyamatosan pótolnunk kell.
Az aszkorbinsav felhasználható tartósítószerként (befőttekhez, lekvárokhoz) is.
A termék biofermentációval, nem génmódosított alapanyagból készül (non GMO).
Az aszkorbinsav ajánlott napi bevitele 80 mg.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 0 kJ / 0 kcal |
Zsír: | 0 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0 g |
Szénhidrát: | 0 g |
- amelyből cukor: | 0 g |
Rost: | 0 g |
Fehérje: | 0 g |
Só: | 0 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Kína.
Összetevők: inaktív szárított élesztő
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1370 kJ / 327 kcal |
Zsír: | 5 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,7 g |
Szénhidrát: | 9 g |
- amelyből cukor: | 8 g |
Fehérje: | 49 g |
Só: | 0,5 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Franciaország.
Összetevők: útifű maghéj
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 146 kJ / 35 Kcal |
Zsír: | 1 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,2 g |
Szénhidrát: | 3,6 g |
- amelyből cukrok: | 0 g |
Rost: | 82 g |
Fehérje: | 2,8 g |
Só: | 0,14 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: India.
Összetevők: sörélesztő, árpamaláta kivonat
Felhasználása: levesek, szószok, szendvicsek, tészták, rizs-ételek, főzelékek, müzlik ízesítéséhez. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, finom krémként pirítósra kenhető, ami egyben ízletes és egészséges.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1345 kJ / 320 kcal |
Zsír: | 4,8 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,6 g |
Szénhidrát: | 9 g |
- amelyből cukor: | 9 g |
Fehérje: | 47 g |
Só: | 0,5 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Származási ország: Franciaország.
Jelentőség, hatások:
A sörélesztőpehely energiatartalmának csaknem felét a fehérje adja, amely jó minőségű, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Kis mennyiségben tartalmaz zsírt és még ennél is kevesebb cukrot. B-vitaminokban (főleg B12-vitamonban) kifejezetten gazdag, az ásványi anyagok közül pedig cink- és szeléntartalma kiemelendő.
Felhasználás:
A sörélesztőpelyhet elsősorban ízesítésre használjuk. Természetesen, mindenféle fűszerezés nélkül kissé parmezánsajtra emlékeztető íze miatt széleskörben használható tészták, levesek, mástások, házi kenyerek és péksütemények, kekszek, saláták készítéséhez, megbolondításához. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, finom krémet kapunk, amelyet pirítóssal tálalhatunk.
Összetevők: sörélesztőpehely*, búzaliszt*, tengeri só
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1434 kJ / 342 kcal |
Zsír: |
6 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
1 g |
Szénhidrát: |
32 g |
- amelyből cukor: |
3 g |
Fehérje: |
28 g |
Só: |
1 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Származási ország: Németország.
Jelentőség, hatások:
A spirulina szuperélelmiszer, vagyis rendkívül gazdag táp- és ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, biológiailag aktív anyagokban. Étrend-kiegészítő formában elsősorban nem kedvező fehérje- vagy zsírsavösszetétele miatt érdemes fogyasztani (hiszen ezekből jóval többre van szüksége a szervezetünknek, mint azt por vagy tabletta formában be tudnánk vinni), hanem magas antioxidáns tartalma miatt. Ezek az anyagok segítenek megküzdeni a szervezetet érő stresszel, károsító hatásokkal, támogatják az immunrendszert és csökkentik a hisztamin felszabadulását, ami allergiák és hurutus megbetegedések esetében előnyös.
A spirulina kifejezettem ajánlott nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. Fogyasztása biztonságos, nem jár mellékhatásokkal.
Forrás:
P. D. Karkos et al.: Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications (2008)
Archana Kulshreshtha at al.: Spirulina in Health Care Management (2008)
Összetevők: 100% spirulina alga*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energiaérték: | 1463 kJ / 350 kcal |
Zsír: | 8,2 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,1 g |
Szénhidrát: | 15,1 g |
- amelyből cukor: | 0,25 g |
Rost: | 7 g |
Fehérje: | 60 g |
Só: | 1,75 g |
Vitamin- és ásványi anyag tartalom (15 db tablettában):
NRV% * | ||
Tiamin (B1-vitamin): | 0,26 mg | 24 % |
Riboflavin (B2-vitamin): | 0,41 mg | 29% |
B6-vitamin: | 1,1 mg | 79% |
B12-vitamin: | 9,6 μg | 384 % |
K-vitamin: | 78 μg | 104% |
Vas: | 4,96 mg | 35% |
Jód: | 108 μg | 72% |
*= Felnőttek számára ajánlott napi referencia értékek (NRV) a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján
Napi ajánlott fogyasztási mennyiség: 3 x 5 tabletta étkezés előtt vagy közben, elegendő folyadékkal. 1 db tablettában 400 mg spirulina van.
Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget!
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet.
A terméket kisgyermekek elől elzárva kell tartani!
Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tartandó!
Származási ország: Kína
Összetevők:100% nátrium-hidrogén-karbonát
Az étkezési szódabikarbóna, vagy más néven nátrium-hidrogén-karbonát rendkívül széles körben használható a háztartásban:
- jól használható süteményekhez, tésztákhoz sütőpor helyett,
- vÍzben oldva, belsőleg fogyasztva erősen lúgosító hatású, nagyszerű segítő gyomorégés esetén,
- használhatjuk kávé-, tea- és zsírfoltok eltávolítására,
- a vízzel együtt készített pasztát felhasználhatjuk tisztításra (pl. sütők, fugák, fényes felületek),
- citromlével természetes fogkrém készíthető belőle, fertőtlenítő hatását kihasználva takarításhoz és áztatáshoz használhatjuk,
- csinálhatunk vele lábfürdőt, sokat segíthet meghűléses betegségeknél,
- izzadásgátló, dezodorokat készíthetünk belőle.
Összetevők: L-aszkorbinsav
Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése. Mindennapi étkezésünkkel kell pótolnunk, mert szervezetünk nem képes előállítani. A C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, mivel vízoldékony vitamin, ezért folyamatosan pótolnunk kell.
Az aszkorbinsav felhasználható tartósítószerként (befőttekhez, lekvárokhoz) is.
A termék biofermentációval, nem génmódosított alapanyagból készül (non GMO).
Az aszkorbinsav ajánlott napi bevitele 80 mg.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 0 kJ / 0 kcal |
Zsír: | 0 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0 g |
Szénhidrát: | 0 g |
- amelyből cukor: | 0 g |
Rost: | 0 g |
Fehérje: | 0 g |
Só: | 0 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Kína.
Felhasználás:
A sörélesztőpelyhet elsősorban ízesítésre használjuk. Természetesen, mindenféle fűszerezés nélkül kissé parmezánsajtra emlékeztető íze miatt széleskörben használható tészták, levesek, mástások, házi kenyerek és péksütemények, kekszek, saláták készítéséhez, megbolondításához. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, finom krémet kapunk, amelyet pirítóssal tálalhatunk.
Összetevők: sörélesztő, árpamaláta kivonat
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1345 kJ / 320 kcal |
Zsír: | 4,8 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,6 g |
Szénhidrát: | 9 g |
- amelyből cukor: | 9 g |
Fehérje: | 47 g |
Só: | 0,5 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Származási ország: Franciaország.
Jelentőség, hatások:
Az útifű maghéj segít a székrekedés megelőzésében. A vízoldékony rostok vizet kötnek meg a bélben, megduzzadnak, így növelik a belek falára kifejtett nyomást, hatékonyabb mozgásra késztetve azt, illetve lágítják is a székletet. Ezen kívül az irritábilis bél szindróma tüneteit is segítenek csökkenteni.
Az útifű maghéjban található rostok prebiotikumok, amelyek a bélben élő hasznos baktériumokat táplálják. Ez által fokozzák a szervezet védekezőképességét, hiszen az ép, egészséges bélflóra az egyik sarokköve az immunrendszer megfelelő működésének.
Ezen kívül a rostok segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét és óvják a vérereket. Lassítják a szénhidrátok vércukorszint emelő hatását, így cukorbetegség esetén is ajánlott odafigyelni a rostbevitelre.
Az útifű maghéj és a rostok a fogyásban is segítenek, mivel a víztől megduzzadt rostok növelik a teltségérzetet. Ráadásul kalóriatartalma is nagyon alacsony, mivel a rostok nem szívódnak fel a bélben, nem adnak energiát.
Megjegyzendő, hogy az útifű maghéj (és minden más magas rosttartalmú élelmiszer) csak akkor képes kifejteni jótékony hatását, ha elegendő folyadékot is fogyasztunk mellé. Ellenkező esetben többet ártunk vele, mint használunk.
Ritkán, de előfordulhat allergiás reakció az útifű maghéj fogyasztása után, illetve néhány kellemetlen mellékhatás is, mint a hasfájás, felgyorsult bélmozgás, hasmenés és hányás.
Felhasználás:
Az útifű maghéj többféleképpen fogyasztható. Lehet önmagában, egy nagy pohár folyadékban elkeverve, vagy ételhez (krémek, töltött, rakott ételek, levesek, főzelékek stb.) adva, akár kenyérbe vagy péksüteménybe sütve is. A rostok épségét a hő nem befolyásolja.
Vízmegkötő képessége miatt kitűnő állományjavító lehet, például gyümölcs- és zöldségpépek szilárdításához használható (pl. rétes készítésekor a töltelékhez keverhető).
Adagolása több tényező függvénye, például az is meghatározza, milyen célból fogyasztjuk. Általánosságban 1-3 teáskanál mennyiség javasolt. Akár folyamatosan is fogyasztható, de érdemes szakember véleményét kikérni erről.
Összetevők: útifű maghéj
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1124 kJ / 274 Kcal |
Zsír: | 7,72 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 0,74 g |
Szénhidrát: | 63,59 g |
- amelyből cukrok: | 1,24 g |
Rost: | 57,81 g |
Fehérje: | 16,34 g |
Só: | 0,02 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: India.
Összetevők: kender*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Jelentőség, hatások: A kendermagprotein egy magas minőségű növényi protein, amely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, e mellett rostot, egészséges zsírsavakat és ásványi anyagokat is. Könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz, amelyeket a szervezetünk gyorsan fel tud venni és hasznosítani tudja ezeket saját fehérjéink építéséhez, például az izomnövekedés elősegítése érdekében. Ez nem csak sportolás, testépítés és tömegnövelés céljából fontos, hanem a nehéz fizikai munkát végzők izmai is igénylik a jó minőségű fehérjepótlást, illetve alultápláltság esetén is különösen fontos odafigyelni erre. Az élelmi rostban gazdag étkezésnek számos előnyét bizonyították már és a kendermagprotin por hozzájárulhat a napi rostbevitel biztosításához. A kenderprotein ugyancsak ideális mennyiségben és egészséges arányban tartalmazza az omega-6 és omega-3 zsírsavakat.
Felhasználás: A kendermagprotiennek zöldes-sárgás színe és kissé „földes” íze van. Mivel kevésbé feldolgozott, mint más fehérjeporok, elsőre furcsa lehet a külalakja, de könnyen meg lehet szokni és rá lehet kapni. Legegyszerűbb smoothie-ban vagy shake-ben elkeverve fogyasztani vagy bármilyen más folyadékban. Naponta 2 evőkanálnyi mennyiségű por ajánlott.
Tápanyagtartalom (100 ml-ben):
Energiaérték: | 1662 kJ / 397 kcal |
Zsír: | 11,3 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1 g |
Szénhidrát: | 11,7 g |
- amelyből cukor: | 0,4 g |
Rost: | 18 g |
Fehérje: | 58,8 g |
Só: | 0,09 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Litvánia
Felhasználás:
A sörélesztőpelyhet elsősorban ízesítésre használjuk. Természetesen, mindenféle fűszerezés nélkül kissé parmezánsajtra emlékeztető íze miatt széleskörben használható tészták, levesek, mástások, házi kenyerek és péksütemények, kekszek, saláták készítéséhez, megbolondításához. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, finom krémet kapunk, amelyet pirítóssal tálalhatunk.
Összetevők: inaktív szárított élesztő
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1370 kJ / 327 kcal |
Zsír: | 5 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 1,7 g |
Szénhidrát: | 9 g |
- amelyből cukor: | 8 g |
Fehérje: | 49 g |
Só: | 0,5 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Franciaország.
Felhasználás:
Az almarostot fogyaszthatjuk magában, folyadékban elkeverve vagy ételekhez is adhatjuk, például kásákhoz, kenyerekhez, süteményekhez.
Felnőtteknek naponta maximum egy púpozott evőkanállal (kb. 10g) ajánlott. Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem!
Összetevők: almarost
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
405 kJ / 96 kcal |
Zsír: |
0,9 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0 g |
Szénhidrát: |
49 g |
- amelyből cukor: |
10 g |
Fehérje: |
5 g |
Rost: |
60 g |
Só |
0 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!